martes, 1 de abril de 2014

SABER VEURE-HI

Observar tècniques de gravat
El gravat és un procés que permet obtenir una sèrie d'imatges idèntiques a partir d'una planxa o matriu . Hi ha diferents tècniques per obtenir gravats.
-Gravat en profunditat o calcografia . Es practica sobre planxes de metall . Per general la imatge , de primer , es fan incisions o solcs a la planxa de metall seguint el dibuix ; després , s'entinta la planxa i s'estampen al paper les línies o àrees que estaven enfonsades a la planxa .
-Gravat en relleu . Es fa sobre planxes de fusta o linòleum fent-ho incisions amb gúbies o altres eines . L'estampació es pot dur a terme manualment , sense necessitat d'un tòrcul.
-Litografia . Es basa en el principi de repulsió entre l'aigua i el greix . Es dibuixa amb materials greixosos sobre la matriu , de pedra calcària i porosa ; desp´res s'hi aplica un àcid que impermeabilitza les zones sense dibuix i desp´res de mullar la planxa , s'entinta amb un roleu.
-Serigrafia . Es treballa sobre una tela de seda tensada en un bastidor : es cobreixen amb cola les zones que no es volen imprimir .
1.Francisco de Goya va realitzar ka sèrie Capritxos amb la tècnica del gravat en profunditat o calcografia . Busca documentació sobre aquest tipus de gravat i observa'n les característiques.
Capritxos (castellàCaprichos) és una sèrie de 80 aiguaforts creats pel pintor aragonès Francisco de Goya, entre els anys 1797 i 1799, que representen la introducció del gravat romàntic i contemporani a Espanya. La primera edició data del 1799 i va tenir força problemes amb la Inquisició.
Constitueixen una col·lecció d'estampes caricaturesques de gran qualitat tècnica que satiritzen amb una extrema ironia la follia universal, les supersticions, el fanatisme, la ignorància, la incapacitat dels governants i la decadència de la raó. Mitjançant el ridícul, l'extravagància i la fantasia, confegeix una crítica lúcida dels vicis i errors de la societat espanyola del segle XVIII i de la humanitat en general.
2.Compara els diferents tipus de gravat que s'han vist en aquesta pàgina . En quins creus que l'estampa quedarà invertida respecte de la matriu ? Explica la resposta .

No hay comentarios:

Publicar un comentario